Vakantiefilter
 
 Overzichtelijk en makkelijk

 Costa Rica, Pura Vida!


Ik ben een echte natuurfreak en dat heeft Costa Rica gemaakt tot één van de mooiste bestemmingen waar ik tot nu toe geweest ben. Wanneer je aankomt na een lange vlucht, vaak via Miami, is het fijn om eerst even bij te komen in één van de leuke hotelletjes in San Jose, de hoofdstad van Costa Rica. Vanuit hier starten over het algemeen ook de meeste rondreizen, individueel of groepsrondreizen. Vanuit San Jose zijn wij naar het noord oosten vertrokken, richting Tortuguero Nacional Parc. Onderweg kom je als eerste langs veel bananenplantages, ik raad je aan om hier een stop te maken bij een fabriek om te zien hoe de bananen verwerkt worden, is toch weer een keer wat anders dan appels of peren toch?

Bananen worden gewassen en.....

klaar voor transport!

Via een prachtige route kom je uiteindelijk uit aan het begin van het Nationale Park Tortuguero, vanaf hier gaat het alleen verder per boot naar de enige plaats in dit beschermde natuurgebied. Verblijf gerust 2 nachten in Tortuguero in één van de mooie lodges die deze plaats rijk is, deze zijn van een uitstekend niveau.

Voorbeeld van een lodge in Tortuguero, alles is er aan gedaan om na een mooie excursie lekker te ontspannen

Tortuguero is een beschermd natuurgebied met veel diersoorten en planten (6000 bomen en planten maarliefst!). Maak hier tijdens je verblijf verschillende excursies om de prachtige natuur te ontdekken (de excursies hier beginnen wel erg vroeg aangezien dan de meeste kans is dat je het meeste te zien krijgt). 

Spot tijdens de ochtend excursie bijvoorbeeld alligators, apen, zeldzame hagedis soorten, prachtige vogels, slangen en als je geluk hebt de Jaguar maar laat je vooral betoveren door de prachtige omgeving. Tortuguero staat ook bekend vanwege de grote zeeschildpadden die van maart t/m oktober de eieren aan de Caribische kust komen leggen. Onder begeleiding kan je dit ook zelf ervaren.

 Varanen zijn "harmless" maar zijn nergens bang voor.  

met regencapes de jungle in, sssttttt hoor jij dat ook?

Meer dan 6000 planten en boomsoorten!

Een kerkje in het "centrum" van Tortuguero

In de tuin van de lodges groeien vaak bananenplanten waar de maki kikker graag op af komt en met een beetje geluk kan je er hier een aantal spotten in de natuurlijke leefomgeving, echt hele bijzonder dieren!Na een paar dagen gaat de reis verder vanuit de Caribische kust naar het binnenland. Stop zo vaak als je kan onderweg want na elke bocht is het weer een verrassing. De volgende stop is bij een lodge vlak aan de voet van de nog actieve Arenal vulkaan. het plaatsje heet ook Arenal. 

Eenmaal ingechecked en op je terras zittend een biertje te drinken zie je vanuit je stoel verschillende soorten kolibri's nectar uit de mooie bloemen drinken met een uitzicht op de vulkaan, wauw wat is het hier mooi! Vlakbij onze lodge zijn een paar warmwaterbronnen (is ook niet zo gek aan de voet van de vulkaan), bezoek deze. Zeker in de avond met het stoom wat uit het water komt, is het een sprookjesachtige omgeving.

Één van de warmwaterbronnen vlakbij de vulkaan, heerlijk ontspannen

In de vroege ochtend wordt je hier gewekt door verschillende natuurgeluiden en wanneer het helemaal helder is heb je een perfect uitzicht op de vulkaan. Helemaal te gek was dat, na een soort brullend geluid te horen, er een rookpluim uit de vulkaan kwam. Aan de zijkanten zie je ook dat er nog regelmatig lava naar beneden stroomt.

Uitzicht vanaf je terras op de vulkaan

Na een soort oergeluid ontstaat er een rookpluim

Na een mooie rit langs de vulkaan en een boottocht over de laguna van El Arenal rijden we verder richting Monteverde (de groene bergen). Hier zijn tal van activiteiten te ondernemen maar één van de leukste is de tree top canopy tour. Je gaat hier met een catrol van de ene berg naar de andere, ik heb een tocht gedaan van 14 ritten. Voor de iets minder avontuurlijke reiziger kan je ook over een prachtig gemaakt natuurpad door de bomen wandelen, allebei een onvergetelijke ervaring!

Slinger van boom naar boom in het regenwoud

In deze boom zit een brulaap die ontzettend veel geluid maakt, een wekker heb je hier niet nodig ;)

In Monteverde verblijf je in knusse hotelletjes in het midden van het regenwoud. Wanneer je hier in de avond buiten zit hoor je tal van geluiden, de brulaap maakt het meeste lawaai. Maak tijdens je verblijf wandelingen onder begeleiding van een gids die je kan vertellen wat voor moois er hier te zien is, wie weet zie je de Quetzal (een van de mooiste vogels van Midden Amerika en het nationale symbool van Guatamala) Wanneer je hier een individuele rondreis gaat maken raad ik je wel aan om een 4 wheel drive te huren zodat je overal makkelijk uit de voeten kan. Over het algemeen zijn de wegen goed berijdbaar echter door de vele regen die er valt kan er zomaar een stuk weggespoeld zijn, vandaar.. 

De wegen zijn prima, houd er echter wel rekening mee dat het regenwoud niet voor niets het regenwoud heet...

Vanuit Monteverde rijden we richting de Pacific Ocean. Ook hier is de natuur overweldigend. Zo maar ergens onderweg passeert een groep papagaaien en tijdens de lunch zit er een Toekan in de boom tegenover ons.

Tijdens de luch oderweg, mooi om de Toekan in zijn eigen leefgebied te zien.

Na een klein stukje gereden te hebben wordt er plots gestopt bij een brug omdat hier één van de grootste krokodillen van Costa Rica voorkomen. Op de brug boven deze rivier zijn enorm grote krokodillen te zien van wel 5 meter lang.

Van boven de brug gespot, niet van de brug vallen.....

In Manuel Antonio, een erg leuk niet te toeristische badplaats, kan je een aantal dagen genieten van zon, zee en strand. Ook is hier het nationale park Manuel Antonio wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wat een mooi land en ik kijk er nu al naar uit om dit land weer te ervaren want dat moet je zeker doen!

Er zijn diverse touroperators die Costa Rica aanbieden. Zoals eerder aangegeven kan je hier een individuele rondreis maken (met eigen huurauto en een route waarbij de accommodaties gereserveerd zijn) of een groepsrondreis (meestal zjin deze onder begeleiding van een Nederlandstalige gids en bestaat dit uit een max aantal van 20 personen). Ook zijn er bij diverse touroperators speciale Junior rondreizen welke speciaal zijn afgestemd op kinderen.

Hieronder een handig overzicht van de aanbieders met de kenmerken;

Touroperator & Kenmerken

TUI

Groepsrondreis,

FOX

GroepsrondreisPrivé rondreisSingle reis

Djoser

GroepsrondreisFamilierondreis

Koning Aap

GroepsrondreizenFamilierondreis

Riksja

Privé rondreis

Sawadee

GroepsrondreisFamilierondreis

Boabab

GroepsrondreisFamilierondreis